Your cart is currently empty!
Year: 2025
Cum ies din obiceiurile nesanatoase
Il ascult de peste 5 ani pe Thanissaro Bhikkhu si asta e una din resursele care ma pastreaza pe Cale si care ma ajuta, de multe ori, sa nu sucomb.
El vorbeste despre cum sa investighez atractia, dezavantajele si iesirea din obiceiuri care nu imi servesc sau atasamentele / adictiile, in spiritul invataturilor lui Buddha, despre cum sa inteleg si sa renunt la dorinta. Metoda asta e una practica, care ma ajuta sa vad de ce mintea mea se agata de anumite activitati – cum ar fi mancatul compulsiv, cumparaturile sau uitatul la filme – si cum pot iesi din ciclul asta.
De mai aproape…
E important sa inteleg ciclul dorintei
Observ ca obiceiurile exista pentru ca:
- Exista o atractie – ceva placut sau atragator in obiceiul respectiv (o senzatie placuta, o distragere sau un confort emotional imediat).
- si sunt si dezavantaje – suferinta sau problemele cauzate de acest obicei (vina, rusine, probleme de sanatate sau stresul financiar).
- Ca sa ies din acest ciclu, e nevoi sa vad clar atat atractia cat si dezavantajele, si apoi sa descopar o iesire – o alternativa care sa imi ofere ceea ce caut intr-un mod mai sanatos.
Si nu e vorba aici despre a ma forta sa imi suprim dorinta, ci sa inteleg ce sta in spatele ei. Sa ajung la radacina.
Cum investighez atractia: De ce ma atrage obiceiul asta?
- Incerc sa stau calma si sa reflectez asupra obiceiului meu specific (cum ar fi mancatul, cumparaturile etc.).
- Cand dorinta apare imi iau cateva momente sa observ:
- Care e promisiunea? Ce cred ca imi ofera acest obicei?
- Ce simt in corp? Observ senzatiile fizice si mintale care apar cand ma gandesc sa cedez dorintei.
- Ce poveste imi spun? Ce naratiuni folosesc ca sa justific obiceiul? („Am nevoie de asta sa ma simt bine”, „Merit asta dupa o zi grea”, “Ma simt singura si e ok sa trec prin asta acum, asa.”).
Exemplu cu mancatul:
- Atractia: Mancarea ma face sa ma simt confortabil, sa simt placere (pe papilele gustative). Este un mod rapid de a scapa de stres si a nu simti emotiile “alea” (de cele mai multe ori) sau plictiseala (foarte rar).
- Ma intreb: Ce caut, de fapt? Caut confort, energie, companie sau incerc sa evit emotiile de tristete, singuratate, inferioritate, neputinta, izolare, dezamagire, etc.
Cum vad dezavantajele: Care e costul acestui obicei?
Thanissaro Bhikkhu insista pe ideea ca trebuie sa reflectez asupra stresului si daunelor provocate de un obicei nesanatos. Cu cat vad mai clar costurile, cu atat se slabeste atasamentul fata de acel obicei. Imi pun urmatoarele intrebari:
- Cum ma simt dupa ce cedez acestui obicei?
- Simt vinovatie? Regret? Frustrare?
- Care sunt consecintele pe termen lung ale acestui obicei?
- Afecteaza sanatatea mea (mancatul excesiv), finantele mele (cumparaturile), timpul meu (filmele)?
- Ce ma impiedica acest obicei sa fac?
- Neglijam lucruri importante din viata mea? Pierd ocazii de a ma bucura de liniste sau de relatiile cu ceilalti?
Exemplul cu cumparaturile:
- Dezavantajul: Imi da o satisfactie temporara, dar dupa aceea regret banii cheltuiti pe lucruri de care nu am nevoie. Adun o gramada de chestii prin spatiu, de care ma bat si asta ma frustreaza. Acumularea asta imi sta pe creier si pe umeri, practic ma incarc cu greutati psihice, mai mult chiar decat cu cele fizice.
- Reflectez: Merita satisfactia de moment toate aceste efecte negative?
Cum gasesc iesirea: Cum altfel imi pot satisface nevoia reala?
Cand vad clar limitarile unui obicei, pot cauta modalitati mai sanatoase de a-mi satisface nevoia care ma atrage spre el. Practic, trebuie sa gasesc alternative care imi aduc liniste si fericire (adevarata) pe termen lung:T
- Pentru mancat: In loc sa mananc emotional, as putea sa ma plimb, sa meditez sau sa vorbesc cu cineva (sora mea, alt prieten, terapeutul meu etc.).
- Pentru cumparaturi: Practic recunostinta pentru ce am deja sau gasesc hobby-uri creative care imi aduc acea „sclipire” fara sa cheltuiesc bani.
- Pentru filme sau distractii: Reflectez la cat timp pierd consumand pasiv si incerc sa il folosesc pentru a crea sau a construi ceva semnificativ.
Pasi pe care ii aplic
- Atentia la momentul prezent:
Dezvolt atentia constienta ca sa pot observa dorinta in momentul in care apare. Imi folosesc respiratia ca ancora pentru a ramane centrata in corp (continui sa ma dezvolt in anapanasati). - Imi urmaresc obiceiul:
Thanissaro Bhikkhu recomanda sa urmaresc lantul cauzal al obiceiului:- Ce a declansat dorinta? (Stres? Plictiseala?)
- Cum ma simt inainte de a ceda dorintei? (Tensiune? Neliniste?)
- Cum ma simt in timp ce cedez? Este chiar atat de satisfacator pe cat cred?
- Reformulez atractia:
Cand dorinta devine puternica, imi amintesc:- „Promisiunea asta de fericire este reala sau doar o iluzie?”
- „Chiar imi aduce fericire sau doar ma tine prins in cercul asta?”
- Cultiv alte placeri care sa ma sustina pe Cale:
Ma antrenez in continuare sa gasesc bucurie in lucruri precum meditatia, generozitatea sau invatarea. Ele ofera satisfactii mai adanci si mai durabile.
Reflectez cu compasiune
Apoi, imi amintesc sa ma tratez cu blandete iubitoare. Dorinta este parte din natura umana, asadar si din natura mea.
- Cand mai „alunec”, incerc sa nu ma pedepsesc. Folosesc asta ca o oportunitate sa observ mai atent obiceiul.
- Imi apreciez progresul, chiar si cand reusesc doar sa observ dorinta fara sa actionez imediat. De obicei sta imi iese in mare procent (> 90% – insa mintea mea imi cere sa ies “imi repede – A trecut prea mult timp de cand tot observi!” 🙂
De ce functioneaza?
Aceasta metoda ma ajuta sa vad prin iluziile care imi mentin obiceiurile. Prin reflectare constienta:
- Atractia nu mai pare atat de puternica cand vad cat e de fara de substanta.
- Dezavantajele devin evidente, slabind puterea obiceiului.
- Iesirea incepe sa para mai atragatoare, oferind pace si libertate reala.
E nevoie sa continui. Mi-e clar ca mintea (asta, cel putin, in aceasta existenta) se schimba, in profunzime, foarte incet. Dar se schimba. Chiar daca o parte a mintii mele spune “Hai, mai repede, ca murim imediat!”, cand ma uit la acesti aproape 17 ani de cand am pasit prima data pe Calea Nobila si imi fac reality-check-ul, e spre bine. Spre mult mai bine. Si sunt unele deprinderi sanatoase si abilitati care chiar s-au consolidat (fara sa intentionez, doar ca si consecinta a practicii) iar acum sunt “default”.
Despre astea, altadata. 🙂
Continuing to be kind to myself…
Continui sa recunosc dualitatea si sa o accept
De multe ori imi place sa vorbesc despre nimic si in acelasi timp despre toate. Descopar in ultimii 18 ani ca e mai bine sa tac si sa ascult spre interior. De aia si site-ul asta e… asa cum e. 🙂
Mai intotdeauna gasesc ideologii pentru actiunile mele imorale, sau ale celor dragi si tratez faptele gresite ale altora ca pacate de moarte, incepand cu greselile lor gramaticale :D. Nu ale mele (de care mai ales nu sunt constienta).
Nu vreau sa mai sa par increzatoare mereu – decat in fata “barbatilor” (baietelor in corp de matcho) cu care mi-as pune-o in exact doua minute daca moralitatea nu ar fi devenit intre timp prioritate – si imi este evident ca de multe ori sunt plina de nesiguranta si indoiala.Stiu ca suntem cu toti falibili, fragili, slabim, sovaim si ca inca nu este valoare daca o persoana indrazneste sa fie vulnerabila, acceptand pierderea ocazionala de teren care vine odata cu existenta umana.
Mi-ar placea sa imi conving prieteni ca singura cale spre advarata fericire e sa participe la cursul asta pe care il organizez (pentru a putea incepe sa inteleaga cum functioneaza mintea) si in acelasi timp stiu ca fiecare si cu totii putem avea dreptate in acelasi timp, alegand ceea ce ni se potriveste. Sunt din ce in ce mai convinsa insa si ca nu toate drumurile duc pe varful Everestului. Sunt unele care duc pe toate vaile, multi alti munti, altele pe oceane, in oceane sau in groapa Marianelor. Peisaejle sunt faine pentru ochiul trupului, insa la fel de efemere.
Inca exista in mine o parte care vrea sa fie mai buna decat oricare dintre voi, macar la ceva si in acelasi timp stiu ca singurul lucru in care pot fi cea mai buna este sa fiu reala, sa fiu eu insami.
Inca mai evit rusinea, umilinta si sentimentul de patetic si o parte din minte considera ca ele sunt emotii nelegitime, nedemne de mine, cand fiecare dintre noi le cunoaste.
Si inca vreau raspunsuri cand intrebarile potrivite adresate la momentul potrivit pot vorbi de la sine. Sau cand tacerea in sine si claritatea mintii tine loc si de intrebari si de raspunsuri.
Continui…